Steun de PhD van Addy voor bescherming van otters langs de kust!

 

De Stichting Otterstation Nederland  heeft er sinds 1985 - onder de bezielende aanvoering van Addy de Jongh (68) - voor gezorgd dat de otter (Lutra lutra) weer kon terugkeren in Nederland door middel van een opzienbarende herintroductie. De Nederlandse otter stierf uit in 1988, maar Addy en zijn medewerkers gaven niet op. Ze wisten met hulp, samenwerking, subsidies, donaties en sponsoring van velen de natte natuurgebieden en verbindingen daartussen te herstellen om de otter succesvol terug te kunnen laten keren in Nederland. En dat is gelukt! In 2010 werd Addy voor dit werk geridderd in de Orde van Oranje Nassau.

 

Otter (Lutra lutra) onderwater aan de kust, zwemmend tussen het kelp zeewier   © foto: Charlie Hamilton James 

 

De SON wil nu iets terug doen voor de inmiddels gepensioneerde Addy. De SON wil Addy ondersteunen in zijn streven om ook de otters langs de kusten van Europa beter te (laten) beschermen. Addy gaat dat doen via een promotie onderzoek (PhD) aan de Rijksuniversiteit Groningen en de University of South-Eastern Norway. De otters aan de kusten van Europa (de zelfde soort: ook Lutra lutra) staan zwaar onder druk door vervuiling, urbanisatie, visserij en toerisme. Door het promotie onderzoek wordt het duidelijk hoe ook hier de otter effectief beschermd kan gaan worden.

En daar is uw hulp hard voor nodig! Wij roepen u op om dit belangrijke promotie onderzoek van Addy mogelijk te maken door middel van donaties, giften, sponsoring en/of eigen (crowdfunding) acties. U kunt dat heel makkelijk doen via de volgende link of QR code:

 

 

We vragen u om ruimhartig mee te doen! Iedere bijdrage is welkom! Verras Addy met uw steun en help daarmee de prachtige otters aan de kust!

Op 9 mei 2024 vond er een kort, maar leuk interview plaats met Omrop Fryslân over het promotie onderzoek en het nut er van. De interviewster spreekt Fries, maar Addy's antwoorden maken duidelijk waar het over gaat. Beluister het interview op een nieuwe pagina via de volgende link:

radio interview met Addy de Jongh 

Het interview begint op tijdstip 40:28. Schuif daarvoor het rondje in het tijdbalkje naar rechts tot dat tijdstip en klik op "play".

 

Hieronder een opmerkelijk verhaal over otters en orca's gedurende een pilot studie aan otters langs de kust van Ierland: